Ladeby - Ladebyskibet

 
 
Museet ved Ladby er indrettet direkte på det sted, hvor man har gjort et af de mest bemærkelsesværdige fund fra vikingetiden.
For godt 1000 år siden blev et stort vikingeskib slæbt på land tæt ved Ladby og anbragt i en lav nedgravning 100 meter fra kysten.
En stormand blev gravlagt i den ene ende af skibet og i den anden ende nedlagde man 11 heste og nogle hunde.
Over skibet lagde man derefter et tag af svære tætliggende planker og til sidst blev det hele overdækket af en stor gravhøj.
Efter nogle år åbnede man graven igen og fjernede den døde og de fleste af de pragtgenstande, han havde fået med i graven.
Måske er hans efterkommere i mellemtiden blevet kristne og har ønsket at give den døde en kristen begravelse andetsteds, som det skete i Jelling, da de jordiske rester efter kong Gorm blev flyttet fra nordhøjen til et gravkammer i kirken.
I 1935 blev skibsgraven i Ladby undersøgt ved en arkæologisk udgravning. Det knapt 22 meter lange skib har haft plads til 32 roere, men har desuden ført sejl. Og frygtindgydende har skibet set ud med forstævnen udformet som et dragehoved med mankekrøller af jern og bagstavn som en krum dragehale ligelededes med jernbeslag. I forstavnen lå et jernanker med ankerkæde.
Rester af seletøj med smukt udført metalbeslag viste, at de gravlagte hunde har været ført samlet i et kobbel bestående af mindst fire dyr. Stormandens ridehest, som lå tæt ved selve graven, bar ligeledes seletøj i fornem udformning.
De genstande, der var tilbage i stormandens forstyrrede grav, vidner om samme store pragt. Foruden rideudstyr og en sølvbelagt pisk fandtes rester af et spillebræt, pile og et skjold. Hertil kommer spor efter tøj indvævet med sølv- og guldtråde samt pelsværk. En bronzeskål og en tallerken af massivt sølv viser, at den døde desuden har fået bordservice med i graven.
Skibsgraven ligger stadig, som den blev fundet i sin gravhøj. Blot er den nu ikke indesluttet i jord, men overdækket af en kuppel, så skibet kan beskues fra alle sider.
I et nærliggende museum er der indrettet en udstilling om bl.a. udgravningen af skibet, og i en udstillingsbygning bliver der fortalt om vikingetiden på Fyn. Her har tre lokale kunstnere, Lucy Bergström, Jens Bohr og Ole Vedby udført illustrationer, som synliggøre historen sammen med fundene og en model af vikingeskibet.
Det er desuden er der blevet bygget en nøjagtig kopi af skibet, som ligger ved kysten nedenfor højen.
Adresse:
Ladeby Vikingemuseum
Vikingevej 123
5300 Kerteminde
Telefon: 65 32 16 67

websted: Ladeby Vikingemuseeum
 
 

Om os

Samarbejdspartnere
Overnatning
Spisesteder

Pressekontakten
Sitemap

 
webdesign: KRAFTnewmedia.com