Vikingsskibsmuseet Roskilde

 
 
Museet ligger i bunden af Roskilde Fjord og er nabo til Roskilde havn. Fem vikingeskibe er udstillet i den store hal, og herfra har man en usædvanlig smuk og stemningsfuld udsigt over den fjord, hvorfra skibene blev hentet op ved en storstilet marinarkæologisk udgravning i 1962.
Det største af to krigsskibe - det 31 meter lange vrag 2 - er bygget i Irland omkring år 1060 og har været bemandet med 60-100 krigere. To andre skibe har været fragtskibe - det største er af en type, som har sejlet på Nordatlanten til Island, Grønland og Nordamerika. Det femte af skibene har sandsynligvis været anvendt til fiskeri.
Den permanente udstilling omhandler desuden en generel del om vikingetidens samfund, samt en fuldskala model af et af handelsskibene med last, hvor publikum kan gå om bord. Endvidere afholdes hvert år skiftende særudstillinger over emner fra det maritime univers. I museets biograf vises flere gange dagligt og på flere sprog en film, der fortæller om udgravningen af de fem skibe og om konserveringen og genopstillingen af skibene i udstillingen. Filmen fortæller endvidere om bygningen af en nøjagig kopi af et af skibene og om de sejladsforsøg, der er blevet foretaget med kopien. Om sommeren kan besøgende komme på sejture i både fra museets bådsamling, der bl.a. omfatter de to vikingeskibskopier Roar Ege og Helge Ask.
Vikingeskibshallen er Danmarks mueseum for skibe og søfart i oldtid og middelalder. Museet vil i de kommende år blive udbygget etapevis, i første omgang med en museumsø, hvor besøgende bl.a. vil kunne følge, hvordan man på bådeværftet bygger nøjagtige kopier af vikingetidens smukke skibe.
Adresse:
Roskilde
Vindeboder 12
4000 Roskilde
Telefon: 46 30 02 00
websted: Vikingeskibsmuseet
 
 
 

Om os

Samarbejdspartnere
Overnatning
Spisesteder

Pressekontakten
Sitemap

 
webdesign: KRAFTnewmedia.com