Slagelse - Vikingeborgen Trelleborg

 
 
Af vikingetidens bygningsværker hører ringborgene så absolut til de mest imponerende og usædvanlige. Trelleborg blev som den første af Danmarks fire ringborge udgravet for omkring 60 år siden. Den ligger på et næs mellem to åer, og for at skabe plads til opførelsen af en ringborg med dens strenge geometriske grundplan er der foretaget betydelig opfyldning af jord på stedet.
Anlægget består af en cirkulær hovedbog og en forborg. Hovedborgen er omsluttet af en ringvold og måler 134 m i diameter. I hvert af de fire verdenshjørner er der en portåbning i ringvolden. To midstillede åbninger forbindes af to diagonale veje, som deler området indenfor ringvolden i fire lige store dele. I hver af disse fjerdedele har der ligget en karré bestående af fire ens langhuse omkring en lukket gårdsplads.
Forborgen, der ligeledes omsluttes af et voldanlæg, rummer 15 paralleltliggende huse og en gravplads.
Trelleborgs i alt ca. 30 langhuse, som var op til næsten 30 m lange, har alle været bygget af træ. Store mængder træ har også været brugt til hovedborgens ringvold, der bl.a. var beklædt med en træpalisade på inder- og ydersiden.
Trelleborg er opført omkring 980. På den tid regerede Harald Blåtand, som også stod bag andre af vikingetidens store bygningsværker. Ringborgens størrelse og nøje fastlagte geometriske plan, hvor intet synes overladt til tilfældighederne, vidner da også om et opbud af ressourcer, som kun kongemagten kunne stå bag. Trelleborg og de øvrige ringborge forklares bedst som militære fæstningsværker, der kombineret med administrative og handelsmæssige funktioner, har været kongemagtens støttepunkter ude omkring i landet.
Dette understøttes af fund fra husene og gravpladsen på Trelleborg. Hovedparten af de gravlagte har tilsyneladende været yngre mædn, men kvinde- og barnegrave tyder på, at der også har boet familier på borgen.
Mange af de fundne genstande er udstillede i et nybygget museum på stedet. Udstillingen giver desuden et levende indtryk af Trelleborgs historie. Et af de udgravede huse er rekonstrueret lige uden for borgen, og inden for er gader, gravplads og husenes grundplan markerede.
Det meste af året arrangeres en lang række publikumsaktiviteter på Trelleborg, bla. marked, vikingespil og forskellige levende værksteder for såvel børn som voksne.
Adresse:
Trelleborg Allé 4
Hejninge
4200 Slagelse
Telefon: 58 54 95 06
websted: Trelleborg
 
 
 

Om os

Samarbejdspartnere
Overnatning
Spisesteder

Pressekontakten
Sitemap

 
webdesign: KRAFTnewmedia.com